Danıştay, sözleşmelinin sağlık özrü naklindeki 1 yıllık çalışma şartının yürürlüğünü durdurdu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Aralık 2010 22:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

14/06/2010 tarih ve 29773 sayılı talimatı gereğince uygulamaya konulan 2010 Yaz Tatili Dönemi Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'da ? Göreve başlama tarihine göre 31 Ağustos 2010 tarihi itibariyle en az bir yıllık çalışma süresini tamamlayan/tamamlayacak olan? ibaresi bulunmaktaydı.

Bu hükmün yürürlüğünün durdurulması için Eğitim İş tarafından dava açılmıştı. Danıştay söz konusu hükmün yürürlüğünü durdurdu.

Danıştay'ın kararı

T.C.
DAN IŞTAY
İKİNCİ DAİRE

Esas No : 2010/3863
Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen : Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası
Vekilleri : Av.Tansu Batur-Av.Jale Kural-Av.Burak Sabuncu
Meşrutiyet Cd. No:3/17 - Kızılay / ANKARA
Davalılar : 1-Başbakanlık - ANKARA
2-Milli Eğitim Bakanlığı - ANKARA
İsteğin Özeti \ Davacı Sendika tarafından, 2010 yılı Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun Başvuruda Bulunacakların Dikkat Edeceği Hususlar başlıklı 2. maddesinde yer alan "göreve başlama tarihi itibariyle 31 Ağustos 2010 tarihine kadar fiilen bir yıllık çalışma süresini tamamlayan veya tamamlayacak olanlar" ibaresinin, Genel Açıklamalar başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrasının, Sağlık Durumu Özrüne Bağlı Yer Değiştirme başlıklı 4. maddesinde yer alan "Göreve başlama tarihine göre 31 Ağustos 2010 tarihi itibariyle en az bir yıllık çalışma süresini tamamlayan/tamamlayacak olan" ibaresinin, Genel ve Özel Hayatı Etkileyen Nedenlerle Bağlı Yer Değiştirmeler başlıklı 6. maddesinin 1. fıkrasının ve 28.6.1978 tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın (29.3.2009 günlü, 27184 sayıl: Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle getirilen) Ek 3. maddesinin b fıkrasında yer alan "vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması" ibaresinin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.
Danıştay Tetkik Hakimi : Hasan Delice
Düşüncesi \ 2010 yılı Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun 4. maddesinin ve 2., 3.1. maddelerinin sağlık durumu özrü yönünden yürütülmesinin durdurulması isteminin kabulü, diğer düzenlemeler yönünden ise istemin reddi gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : Ahmet Çobanoğlu
Düşüncesi :_Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi'nce davalı idarelerin birinci savunmalarının geldiği görülerek işin gereği yeniden düşünüldü:

Dava; Davacı Sendika tarafından, 2010 yılı Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun Başvuruda Bulunacakların Dikkat Edeceği Hususlar başlıklı 2. maddesinde yer alan göreve başlama tarihi itibariyle 31 Ağustos 2010 tarihine kadar fiilen bir yıllık çalışma süresini tamamlayan veya tamamlayacak olanlar" ibaresinin, Genel Açıklamalar başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrasının, Sağlık Durumu Özrüne Bağlı Yer Değiştirme başlıklı 4. maddesinde yer alan Göreve başlama tarihine göre 31 Ağustos 2010 tarihi itibariyle en az bir yıllık çalışma süresini tamamlayan/tamamlayacak olan" ibaresinin, Genel ve Özel Hayatı Etkileyen Nedenlerle Bağlı Yer Değiştirmeler başlıklı 6. maddesinin 1. fıkrasının ve 28.6.1978 tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın Ek 3. maddesinin b fıkrasında yer alan "vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması" ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.

28.6.1978 tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın (29.3.2009 tarih ve 27184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle eklenen) Ek 3. maddesi: "Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz.
Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir.
a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.
b) Personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirilebilir.
c) Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; mazeret süresince geçerli olmak üzere, personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonunun bulunduğu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde yerine getirilebilir. Sağlık mazeretinin sona ermesi durumunda, eski pozisyonun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yeniden atama yapılır.
ç) Aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması halinde, eşi şehit olan personelin kurum içi yer değişiklik talebi, bir defaya mahsus olmak üzere yerine getirilir." kuralını taşımaktadır.

Yukarıda yazılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslar'ın Ek 3/b maddesinde, sözleşmeli personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için maddede aranılan diğer şartlar yanında vizeli olduğu birimde fiilen en az -bir yıl çalışmış olması koşulu arandığı halde, anılan düzenlemenin Ek 3/c maddesinde sözleşmeli personelin "sağlık nedenine bağlı" kurum içi yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için herhangi bir çalışma süresi şartı aranmamıştır.

Bu nedenle, dava konusu 2010 yılı Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun 1. maddesi 1.4. fıkrasında dayanağı mevzuat arasında gösterilen 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararındaki düzenlemeye uygun olması gerektiğinden, söz konusu Kılavuzun; Başvuruda Bulunacakların Dikkat Edeceği Hususlar başlıklı 2. maddesindeki uyuşmazlık konusu ibarede, Genel Açıklamalar başlıklı 3. maddesi 1. fıkrasında ve Sağlık Durumu Özrüne Bağlı Yer Değiştirme başlıklı 4. maddesinde Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın Ek 3/c maddesine aykırı biçimde sözleşmeli öğretmenlerin sağlık durumu özründen dolayı yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için göreve başlama tarihi itibariyle fiilen bir yıllık çalışmış olma şartına tabi tutulmalarında hukuka ve mevzuata uyarlık görülmemiştir.

Diğer taraftan, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek 3/b maddesinde yer alan "vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması" ibaresi ile 2010 yılı Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun 2., 3.1. maddeleri (sağlık durumu özrü hariç diğer düzenlemeler yönünden) ile 6.1. maddesine yönelik olarak ise hukuka aykırılık görülmediğinden olayda 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 4001 sayılı Yasayla değişik 27/2. maddesinde öngörülen koşullar gerçekleşmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 2010 yılı Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun "Sağlık Durumu Özrüne Bağlı Yer Değiştirme" başlıklı 4. maddesinde yer alan "Göreve başlama tarihine göre 31 Ağustos 2010 tarihi itibariyle en az bir yıllık çalışma süresini tamamlayan/tamamlayacak olan" ibaresi ile Başvuruda Bulunacakların Dikkat Edeceği Hususlar başlıklı 2. maddesinde yer alan "göreve başlama tarihi itibariyle 31 Ağustos 2010 tarihine kadar fiilen bir yıllık çalışma süresini tamamlayan veya tamamlayacak olanlar" ibaresinin ve Genel Açıklamalar başlıklı 3.1. maddesinin sağlık özrünü de kapsaması ve bu haliyle dayanağı olan 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na aykırı olması nedeniyle sağlık durumu özrü yönünden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesinde öngörülen koşullar gerçekleşmiş olduğundan, yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esasların Ek 3/b maddesinde yer alan "vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması" ibaresi ile anılan Kılavuzun 2. ve 3.1. maddelerindeki buna paralel düzenlemeler (sağlık durumu özrü hariç diğer düzenlemeler yönünden) ve 6.1. maddesindeki düzenleme yönünden ise yürütmenin durdurulması isteminin reddine 19.10.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye Üye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber